Przepisy kulinarne

DANIA WIGILIJNE - Barszcz wigilijny z uszkami


Prosty przepis na smaczny barszcz wigilijny - czas przyrządzenia ok. 2 godzin
Składniki:
1 kg buraków
4-5 suszonych grzybów
3 cebule
sok z cytryny (zapobiega zmianie koloru barszczu)
sól i cukier do smaku
zielona pietruszka i łyżka masła

Grzyby - umyć, namoczyć (najlepiej dzień wcześniej, dla uzyskania dobrego, mocnego smaku)
Na następny dzień ugotować w tej samej wodzie.
Buraki - obrać i zetrzeć na tarce, zalać zimną wodą razem z obraną i pokrojoną w ćwiartki cebulą. Zagotować i odstawić pod przykryciem na 2 godziny, żeby "naciągnęły". Następnie buraki przecedzić. Dodać do wywaru z buraków i cebuli połowę wywaru z grzybów (resztę wywaru z grzybów pozostawić do kapusty wigilijnej z grzybami). Doprawić solą cukrem i sokiem z cytryny do smaku. Mocno wszystko podgrzać, a po odstawieniu można dodac łyżkę masła i posiekaną zieloną pietruszkę.
Zawsze można zamiast świeżych buraków zrobić barszcz wigilijny z koncentratu z buraków doprawionego do smaku.
Barszcz podawać z uszkami.

Uszka do barszczu wigilijnego
(czas przyrządzenia ok 1 godziny)

Ciasto
zrobić jak na pierogi - najlepsze jest wg przepisu: mąka wyrabiana z ciepłą ale nie z zupełnie gorącą wodą, dzięki temu ciasto lepiej się lepi (można dodać jajko, choć nie jest to konieczne, gdyż uszka czy pierogi będą wtedy twardsze). Na 1 kg mąki dodać około 1/2 litra wody. Można dodać jeszcze 1 łyżkę oleju w trakcie mieszania mąki z wodą. Ciasto na uszka wyrobić, rozwałkować i wykrajać szklanką.

Farsz do uszek - 7-8 ugotowanych suszonych grzybów, 2 jajka na twardo, cebula, 1 łyżeczka masła, sól, pieprz, 1-2 łyżki śmietany. Posiekane grzyby, jajka, cebule chwile smażyć z masłem doprawić do maku solą i pieprzem, wlać śmietanę i wymieszać.

Na prezent pod choinkę polecam dobre naturalne kosmetyki bez parabenów i bez składników GMO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz